Illustration for article titled Így készíts jegeskávét befőttesüvegben


Napjainkban tombol a hipszter-kultusz, amely szinte elsőként emelte az égig a kávéfogyasztás intézményét, és nyomta rá jellegzetes bélyegét. Ilyen például a befőttben készített jegeskávé ötlete. De hogy is készül ez?

Advertisement

Most, hogy már nyakig benne vagyunk a nyári kánikulaszezonban, itt az ideje néhány szót ejteni a jegeskávéról. Annál is inkább, mert ami jegeskávéval kapcsolatos, az mindig jó.

Rengeteg praktika látott már napvilágot arról, hogyan is készíthetjük el úgy a kávénkat, mintha a kedvenc kávézónkban tennék elénk, vagy éppen arról, mennyire praktikus is a hordóból csapolt kávé. A Huffington Post azonban a napokban felhívta a figyelmet egy videóra, amely a hipszterkultusz divathullámán lovagolva javasolja a jegeskávé elkészítését: mégpedig befőttesüvegben.

Advertisement

Még ha elsőre furának is tűnik, nyilván mindenki számára világos, hogyan lehet befőttesüvegből jegeskávét inni. Az azonban már talán kevésbé egyértelmű, hogyan lesz egy szimpla befőttesüvegből tökéletes kávéfőző. Merthogy lehet. Ám még mielőtt az alábbi videóból elsajátítanánk a hipszter kávéfogyasztásra vonatkozó trükköket, van pár dolog, amit jó előre tisztázni érdemes.


Ilyen például az arányok kérdése. Ahhoz ugyanis, hogy egy igazán erős bögre (befőttesüveg) jegeskávét kapjunk, 1:4 arányban érdemes kávét adni a vízhez. Normál esetben ugye egy csésze forró kávét 1:16 arányban illik lefőzni, ám a jegeskávé ennél erősebb.

Advertisement

Másodszor: fontos tudni, hogy a hideg lefőzés rendkívül egyszerű. A hideg vizet szimplán beleöntjük a befőttesüvegbe, a tetejére kanalazzuk az őrölt kávét, összekeverjük, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten 12 órán keresztül. Igen, 12 órán keresztül! Kissé hosszú idő ez egy csésze kávéért, ez tény, de minden perce megéri. Érdemes tehát este előkészíteni, így reggelre már ott fog várni minket a kész jegeskávé alap. Ha ez megvan, szűrjük át az egészet egy kislyukú szűrőn, és kész is a hideg kávékoncentrátum. Szögezzük le, hogy ez egy roppant erős kávé, lévén a jég hozzáadása miatt négyszeres erejűre lett elkészítve, viszont így a nyári reggelekre garantáltan megvan a hűsítő löket.

Mindezt pedig töltsük bele egy jéggel teli befőttesüvegbe, hígítsuk tejjel, vagy vízzel - és tekintsük meg a fenti videót, hogy is működik mindez a gyakorlatban.

Share This Story

Get our newsletter